Historien om Højholm Design

Højholm Design (tidl. Bogense trækunst) blev grundlagt i 1957 af Per Henning Højholm, der dengang var medicinstuderende.

Den første figur, han fremstillede, var en lille buttet engel, der blev brugt som julegave til familie og venner. Han fandt sin inspiration i gamle kalkmalerier.

Englen og andre figurer blev efterhånden en kæmpe succes. Per Højholm valgte at droppe sine studier for i stedet at hellige sig designeventyret og flyttede med sin kone og fire børn til Bogense på Nordfyn.

Per Højholm døde i 1974, og siden hans død har firmaet haft forskellige ejere.

Jeg, den yngste datter, Ellen Højholm, havde løbende holdt lidt øje med virksomheden. I 2010 fandt jeg frem til at den daværende ejer, Hans Ludvigsen, ønskede at sælge firmaet, mod at få lov til at fortsætte som underleverandør. Hans drejer nemlig selv samtlige figurer i sin lade – i øvrigt på min fars gamle maskiner, som han havde købt.

Jeg glemmer aldrig den dag, jeg skrev under. Nu havde fars hjerteblod været på fremmede hænder i næsten 40 år. Og jeg måtte lige sidde i et par minutter og nyde øjeblikket. Det var en rigtig god dag.

Højholm Design er dansk og derfor holder jeg fast i, at det skal produceres i Danmark, og at det træ, vi bruger, skal være dansk. For mig er det en del af historien. Jeg er vokset op med træfigurerne, og er taknemmelig for, at jeg kan føre mine fars ting videre. Det er en stor glæde.
Jeg håber at også du finder glæde i figurerne.